Adevăruri despre minciună

 adevar_minciunaIn ultima perioada am fost solicitat sa incerc sa ofer un raspuns argumentat cu privire la urmatoarea intrebare: Care este motivul pentru care mintim uneori sau Cat de corect este sa minti ?

Nu o sa am pretentia ca voi putea epuiza raspunsurile sau ca voi putea sa aduc toate argumentele in acest spatiu, insa voi incerca sa va propun sa va ganditi si sa veniti cu propriile voastre puncte de vedere.

Ce este minciuna? In DEX a minti inseamna “a face afirmații care denaturează în mod intenționat adevărul, a induce în eroare pe cineva; a înșela.”

Efectele negative ale miciunii pot fi distrugerea relatilor, pierderea increderii in oameni, pierderi financiare si multe altele.

In toate religiile si culturile, minciuna este prezentata intr-o lumina nefavorabila. Multi dintre noi cunoastem porunca a noua “sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau”. Minciuna, inselatoria sunt interzise si in islam. In budism, credinciosii isi iau angajamentul ca nu vor spune neadevaruri. Perceptele hinduse mentioneaza abtinerea de la minciuni si promisiuni desarte.

Cu toate acestea, exista uneori situatii, mentionate in cartile sacre, in care minciuna poate fi acceptata. Aceste situatii se refera in principal la salvarea propriei vieti si la aplanarea unui conflict. Cele mai cunoscute exemple sunt din timpul revolutiilor si razboaielor, cand si cei mai evlavioasi oameni au mintit pentru a proteja sau salva vietile oamenilor, care nu neaparat erau de aceeasi credinta cu a lor.

De cele mai multe ori tinerii si adultii s-au intrebat care sunt motivele pentru care utilizam minciuna in loc sa spunem adevarul.

Insa tot ei, par, sa uite ca uneori a spune doar adevarul nu este cea mai buna abordare. Dar cum se poate, o sa spuna cativa, a spune adevarul este singura cale spre o viata linistita. Oare chiar asa sa fie? Oare nu au existat momente in care denaturarea adevarului ne-a permis sa avem relatii bune cu grupul nostru de prieteni?

Exista autori care au identificat cel putin cateva motive pentru care copii, scolarii, adolescentii si adultii denatureaza adevarul.

O motivatie des descoperita la copii este ca astfel ei incearca sa controleze lumea inconjuratoare si incearca sa se asigure de toata atentia si confortul dorit sau pentru a evita o neplacere din partea adultilor. Probabil cunoasteti cazuri de copii care cad, nu scot nici un sunet pana cand nu observa ca un adult le ofera atentie, apoi incep sa tipe, pentru ca in momentul in care sunt luati in brate sa rada.

Dar ce se intampla cand un copil e invatat sa nu minta si sa spuna adevarul? Sa spunem ca este pedepsit de fiecare data cand minte si nu mai este lasat sa se joace pe calculator sau sa se uite la televizor. Invata intr-un mod fortat sa spuna adevarul. Insa ce se va intampla daca la scoala va spune despre un coleg de clasa ca nu vrea sa stea cu el in banca deoarece nu este curat, are mainile murdare si vorbeste urat? S-ar putea sa fie pedepsit ca nu a fost un coleg bun iar parintii sa ii spuna in acest caz ca “uneori ai nevoie sa minti”. Oare nu este putin derutant sau confuz?

Iar cand esti adult, ar fi corect sa ii spui superiorului ca este incapabil, prietenei ca ii sta foarte rau cu coafura pentru care tocmai a pierdut 3-4 ore, sau colegului ca nu il placi pentru ca are parul lung? Sau poate ca va amintiti ziua de nastere sau un eveniment important din viata voastra in care ati primit in dar un obiect, poate deja mai aveati cel putin unul, ati multumit, v-ati entuziasmat de bucurie la vederea lui dar deja va gandeati cui sa il oferiti? Va suna cunoscut ? Daca ati fi spus adevarul ce s-ar fi intamplat ? Unele persoane considera acest lucru ca ar fi o sinucidere sociala reusita. Pe de alta parte cei mai multi dintre oamenii de azi au nevoie de confirmari din partea cercului de prieteni iar o astfel de afirmatie  va fi perceputa ori ca o manifestare a invidiei ori ca o jignire personala.

Si atunci care ar fi motivele pentru care adultii mint si mai ales cum am putea sa stim cand avem de a face cu o astfel de minciuna?

O sa incerc sa va ofer cateva motive:

Primul, asa cum am spus deja, este acela ca denaturam adevarul deoarece dorim sa nu ranim sentimentele celor apropiati.

Al doilea motiv care este si el mentionat mai sus este ca mintim pentru a castiga simpatia astfel incat sa putem primi atentie sau pentru a obtine o favoare personala.

Un al treilea motiv ar fi ca mintim pentru ca am invatat ca adevarul ne poate afecta mai mult decat minciuna. Si aici intra in actiune instinctual de conservare. Ganditi-va la situatiile in care ati fost pus, la birou, sau in calatorii turistice, cand ati depins de bunavointa unui om pe care poate ca nu il agreati dar de care poate ca depindea rezolvarea unei situatii nefavorabile pentru dumneavoastra. Nu-I asa ca ati zambit, ati aprobat daca a fost cazul pentru a va atinge scopul? Si poate ca ati inteles greutatea zicalei “Te faci frate cu necuratul pana treci puntea.”

 Acestea sunt numai cateva motive pentru care oamenii mint.

Despre autor:

Daniel Cojocaru este un excelent formator de tineri, având experiență relevantă în cursurile de comunicare și limbaj pentru tineri, in cadrul unor proiectele naționale și internaționale de educatie non-formala (participanti din Cehia, Serbia, Spania, Franta, Turcia, Italia, Polonia). Este licențiat în științe economice. Are peste 300 ore de formare acreditate în tehnici de comunicare și bodylanguage. Detine o diploma de master in comunicare bazata pe programare neurolingvistica.
http://centrul-solomon.ro/