Blog

Crizele la copii și răbdarea de care dai dovadă
Crizele la copii și răbdarea de care dai dovadă

     Oana Pintea, o mamica extraordinara a unui baietel simpatic foc, a scris un al doilea articol pentru comunitatea noastra de parinti. Multumim, Oana, speram ca vorbele tale sa inspire cat mai multi parinti :)

         Părinții de astăzi sunt foarte diferiți de cei pe care noi i-am avut. Se vorbește foarte mult despre parenting, iar noi ca și părinți, încercăm să citim cât mai multe pentru a fi cei mai potriviți părinți pentru copiii noștri și pentru a evita multe greșeli de educație. În ziua de azi, părinții nu sunt scutiți de defecte, însă sunt mult mai determinați în a avea o relație frumoasă cu copilul, citesc multe publicații de parenting, merg la cursuri și citesc cărți de specialitate. Cu toate acestea, sunt lucruri răutăcioase pe care aceștia le spun, în situațiile de oboseală, grabă, lipsa răbdării, atunci cand se dorește un rezultat imediat. În teorie știm exact cum ar trebui să stea lucrurile ca să fie mai bine, însă sunt momente în care chiar nu știi cum să te descurci cu un anumit comportament al copilului, fiind ghidați de teama că s-ar putea să pară că nu suntem niște părinți prea buni. Părinții obijnuiesc să spună că, atunci când apare un copil, ai nevoie de foarte multă răbdare, însă de unde putem lua atâta răbdare, în condițiile în care suntem și noi obosiți, uneori stresați, iar de vină este programul încărcat, stresul și oboseala ne împiedică să petrecem timp de calitate cu copilul.

(mai mult…)

„M-am sacrificat pentru copilul meu”
„M-am sacrificat pentru copilul meu”

Sunt părinți care aduc pe lume copii, le oferă lucrurile normale – adăpost, hrană și educație, iar apoi, când copilul ajunge adult au diferite pretenții de la el și îi spun că „eu m-am sacrificat pentru tine, acum tu ești dator să faci ceea ce vreau eu”. Însă este responsabilitatea părinților să își crească copiii și să le ofere cele mai bune condiţii, astfel încât aceștia să devină niște adulți sănătoși din punct de vedere psihic și fizic, să devină autonomi, independenţi și de sine-stătători. Orice altceva este o manipulare şi şantaj emoţional.

Nu are nici un sens ca un copil devenit adult să facă compromisuri cu sine însuși și cu viața lui doar pentru că părinții săi sunt egoiști sau egocentrici și vor ca el să se supună nevoilor și capriciilor sale. Ei s-au „sacrificat” pentru propriul copil, deoarece s-au autoiluzionat că el este un instrument prin care ei vor putea să găsească fericirea și împlinirea pe care nu au avut curaj să le caute prin ei înșiși. Este mult mai comod așa: și-au asumat propria nefericire și apoi au plasat-o pe umerii copilului, l-au împovărat și l-au făcut să se simtă vinovat pentru ca el la rândul lui să-și sacrifice viața pentru ei. Nu este asta oare un gest extrem de egoist?

(mai mult…)

Ce să faci să-l ajuți pe copil să-i placă să citească
Ce să faci să-l ajuți pe copil să-i placă să citească

Băiatul meu are aproape patru ani iar acești ani au fost cei mai frumoși din viață mea dar și cei mai solicitanți. Am făcut greșeli, am învățat din ele, am explorat diferite idei, unele au funcționat iar altele nu.
În această perioadă, când micuții noștri sunt înconjurați de televizoare, tablete, calculatoare și jocuri pe calculator, mobile, nouă părinților ne este foarte greu să-i facem pe copii să iubească lectură. (mai mult…)

Copii încrezători și fericiți

13924920_955522814571142_8006508445937413091_nÎncrederea în sine se bazează mai mult pe ceea ce faci și mai puțin pe vorbe, deși încurajările prind întotdeauna bine și este nevoie să ne susținem copiii în momentele lor de îndoială și de eșec. Încrederea în sine începe de la lucruri simple și de timpuriu în viață: copilul este încurajat și, desigur, ajutat ca să învețe cum să meargă, să vorbească, să se hrănească, să se joace, să se spele, să se îmbrace/dezbrace, să se încalțe/descalțe singur etc. Pe măsură ce va face tot mai des astfel de lucruri, copilul va învăța și se va descurca din ce în ce mai bine îndeplinind aceste acțiuni cu tot mai multă siguranță și pricepere, simțindu-se bucuros pentru că poate și singur!

(mai mult…)

Sindromul ”CEL MAI”
Sindromul ”CEL MAI”

NU SPUNEȚI UNUI COPIL ”EȘTI CEL MAI BUN”, ”CEL MAI FRUMOS”, ”CEL MAI TALENTAT”- e destul să-i spuneți ”ești bun”, ”ești frumos”, ”ești talentat”.

Sunt mai multe motive pentru care ”cel mai” este un adaos nefericit. Mai întâi, pentru că este o minciună, nici dvs., nici eu, nici nimeni altcineva nu știe unde se află acum cel mai bun, cel mai frumos și cel mai talentat copil, căci fiecare suntem buni, frumoși și talentați, în măsura în care lumea are nevoie de astea; apoi, pentru că drăcușorul ”Cel Mai” va crea în mintea copilului o permanentă stare de comparație și competiție cu restul copiilor și chiar al adulților. Copilul nu va mai fi capabil să să aprecieze just calitățile altor copii, căci orice calitate și îndemânare văzută la altul va fi din start sub nivelul său, el fiind pornit să-i desființeze pe toți cei buni, frumoși, talentați pentru a-și salva condiția de ”cel mai”, pe când starea normală a oamenilor buni, frumoși și talentați e să se bucure unii de alții lucrând împreună pentru ceilalți. Avem de acum prima generație de tineri ”cel mai”, cei care se desființează reciproc pentru un loc mai bun în compania unde lucrează.

Dacă vreți totuși să-i spuneți copilului că este ”cel mai” în ceva, îi puteți spune fără regrete că e CEL MAI IUBIT. Acest ”cel mai” e singurul care nu absolutizează o calitate a celui iubit, ci evocă dragostea celui care iubește. E frumos să fii cel mai iubit și să crești cu conștiința că a fi iubit și a iubi este o stare de fericire, mai mare decât aceea de a fi cel mai frumos, cel mai talentat. Chiar și Hristos l-a numit pe Ioan cel mai iubit dintre ucenici. Înseamnă oare asta că Dumnezeu împarte dragostea Sa nemărginită cu măsuri diferite? Nu. Pur și simplu în Ioan încăpea mai multă dragoste.

 

Savatie Bastovoi, ”Antiparenting”

Manifestul parintelui care-si creste copiii sa traiasca din plin

Manifestul părintelui care-și crește copiii să trăiască viața din plin

-Brene Brown-

logo-ul Un parinte mai bunÎnainte de toate, vreau să știi: ești iubit și demn de iubire. Îți vei da seamă de acest lucru din cuvintele și acțiunile mele – cel mai mult învățam despre iubire din felul cum te tratez și cum mă tratez eu pe mine însumi.

Vreau să te raportezi la lumea din jur, având sentimentul propriei valori.

Vei află să ești demn de iubire, de apartenență și bucurie, de fiecare data când o să mă vezi practicând compasiunea față de sine și acceptându-mi imperfecțiunile.

Vom exersa curajul la noi în familie, ne vom arata celorlalți, îi vom lasa să ne vadă, ne vom respectă vulnerabilitatea.

Vom stă de vorba între noi despre dificultățile și realizările noastre. Intotdeaua va fi loc și pentru unele și celelalte în familia noastră.

(mai mult…)

Parenting-ul, element al vieții trăite din plin

10253294_752741671426104_2132185060_n

 

„Cei mai mulți dintre noi și-ar dori să aibă la îndemână un manual cât mai accesibil care să conțină răspunsurile la toate întrebările noastre posibile despre parenting, unul garantat de experți și care să ne reducă vulnerabilitatea la minim. Am vrea sa știm că dacă urmăm niște reguli sau aderam la o metodă susținută de un anumit expert în parenting, copii noștri vor reuși să doarmă liniștiți noaptea, vor fi fericiți, își vor face prieteni, vor avea reușite profesionale și vor trăi în siguranță.

Nevoia noastră de siguranță întru-un demers atât de nesigur, precum creșterea copiilor, face că stretegiile despre felul în care să-ți crești copii să fie foarte și atractive și periculoase, în egală măsură. „Periculoase” pentru că certitudinea da naștere adeseori inflexibilității în gândire, intoleranței și atitudinilor critice. Iată de ce părinții sunt atât de critici unii cu ceilalți – ne încredem total într-o anumită metodă apoi abordarea noastră devină cea mai bună dintre toate. Când suntem atât de obsedați de alegerile pe care trebuie să le facem ca părinți, văzându-i pe alții că fac alte alegeri, percepem diferență că pe o critică directă a felului în care ne creștem copii. Astfel, rareori recurgem la judecăți pline de superioritate atunci când avem încredere în deciziile noastre. Însă, dacă alegerile mele sunt marcate de îndoială, acel critic plin de superioritate din noi, își va face cunoscută prezența când le vom da lecții de parenting altor părinți. Teamă că nu suntem părinți perfecți, ne îndeamnă să căutăm o confirmare a faptului că la urmă urmei, suntem mai buni decât cei pe care îi criticăm.

(mai mult…)

Supereroul din viața mea

            Supereroul din viața mea

IMG_9462Supereroii par să pună stăpânire peste viețile mamelor de băieți, la fel cum prințesele o fac pentru mamele de fete. Mă culc cu supereroii în gând și mă trezesc tot cu ei. A fi mamă de băiat vine la pachet cu joaca cu luptele, fotbalul, căci asta le place băieților foarte tare. Indiferent dacă am copilărit la țară sau la oraș, dacă am fost încadrați la „Generația cu cheia la gât” sau „Mac Donald’s”, cu toții am avut supereroi în viața noastră.
Supereroii sunt prezenți peste tot și de fiecare dată sunt învingători. Aceștia sunt mai curajoși și mai inteligenți față de restul personajelor, au puteri supranaturale, cunosc tehnici diferite de luptă, depășesc situații dificile, sunt respectați și admirați de cei din jur. Pentru un copil care descoperă lumea și are puțin control asupra a ceea ce se întamplă în jurul lui, această ipostază de învingător este extrem de atrăgătoare. Dacă te uiți la desene animate împreună cu băiatul tău, personajele principale sunt eroi care înving răul, în basme sau povești, prințesele sunt salvate de prinți, iar în jocurile lor, băieții preferă să lupte în diverse feluri pentru a câștiga un premiu sau o formă de “supremație”.
Așadar, deși fascinația copilului pentru supereroi începe de la puterile supranaturale ale acestora, îl poți ajuta și învăța pe copilul tău să devină și el un supererou în viața de zi cu zi, să descopere în el însuși acele “puteri” care îl vor ajuta, la un moment dat să fie el însuși un erou: curajul, empatia, generozitatea, gândirea critică și independența. Nu uita că un copil care face ceea ce iubește nu poate decât să reușească! Spune-i mereu că el este puternic, să aibă încredere în el deoarece în el sunt toate resursele pentru a reuși. De asemenea, cele mai multe desene animate prezintă eroi cu un comportament care, deși este pus în slujba binelui, este plin de violență. Caută povești sau desene animate ale căror eroi nu sunt neapărat ființe cu calități extraordinare, ci persoane obișnuite, care, puse în situații dificile reușesc să le depășească prin propriile forțe. Îl vei învăța astfel pe copil că fiecare dintre noi putem fi un erou în anumite situații.

(mai mult…)

Magia recunoștinței

14518842_10209214877144479_1190270135_n

Cel mai simplu este să fim noi înșine recunoscători pentru lucrurile care ne bucură și pentru care suntem recunoscători, să le mulțumim celorlalți membri ai familiei pentru ceea ce fac pentru noi și, în general, să ne exprimăm cât mai des recunoștința de față cu copilul. Chiar dacă cel mic este obraznic sau supărăcios, nu trebuie să confunzi comportamentul lui cu lipsa de maniere. Este o etapă firească a dezvoltării sale. Pe de altă parte, nu uita să îl feliciți și să îl lauzi ori de câte ori micuțul se dovedește a fi bine crescut.

(mai mult…)

Valorile personale ale copilului

1081018_631193500247589_236924041_n

Și tu, ca oricare alt părinte, îți dorești pentru copilul tău un set de valori personale, care să-l definească și să-l ghideze de-a lungul vieții. Aceste valori, vor fi cele care îi vor influența copilului tău deciziile luate în diferite situații. Ele sunt acele lucruri în care și tu crezi și în funcție de care îți ghidezi fiecare acțiune.

Te-ai gândit vreodată care sunt aceste valori? Fă o identificare a acestora. Fă o listă de valori care te-au ghidat pe tine în viață. Stabilește o ordine începând cu acele valori care ti se par mai importante. Apoi vorbește-i copilului tău despre ele, una câte una.

Responsabilitatea – învață-ți copilul să-și respecte promisiunile, să își îndeplinească sarcinile primite;

Onestitatea – învață-ți copilul să spună întotdeauna adevărul, să fie sincer;

Bunătatea – învață-ți copilul să fie amabil cu cei din jurul lui, empatic, generos atunci când e nevoie;

Prietenia – învață-l să se facă plăcut, să-și facă prieteni și să se bucure de compania lor;

Integritatea – învața-l pe copilul tău ce este corectitudinea, conștiinciozitatea, cinstea;

Compasiunea – învață-l pe copil să înțeleagă suferința celor din jur, să acorde ajutor atunci când poate;

Respectul – învață-l să-i respecte pe ceilalți și să se respecte pe el însuși;

Curățenia – învață-l pe copil să fie curat, să-și păstreze hainele și lucrurile personale curate;

(mai mult…)

Părinte si prieten pentru copilul tău

Prietenia dintre ti1780918_10152137453247834_1716881045_nne și copilul tău poate fi de mare ajutor în cresterea și dezvoltarea acestuia. Este benefică, dacă tu, adultul, stabilești clar limitele până la care merge relația de prietenie. Este important să stabilești foarte clar regulile de funcționare a relației voastre. Trebuie să fii conștient de faptul că o relație de prietenie implică egalitate. Acest lucru nu este posibil în relația de prietenie cu copilul tău. Pentru el tu reprezinți educatorul, acea persoană care are răspunsuri la întrebările lui. Tu, ca parinte, mai ai rolul de a proteja și îndruma copilul pe drumul spre maturitate. Tu ești cel care stabilește regulile pentru el, tu reprezinți autoritatea.

Fii atent și păstrează un echilibru între prietenia cu copilul tău și responsabilitatea de a fi părintele lui. În acest fel, rolul tău în formarea și educarea copilului nu va fi afectat și vei putea avea o relație de prietenie cu el. Sunt câteva reguli care-ți vor fi de ajutor în construirea unei relații de prietenie cu copilul tău:

  • Acordă-i respectul cuvenit. Comunică-i care sunt așteptările tale din partea lui. Ascultă-l atunci când are să-ți spună ceva.
  • Stabilește-i clar limitele impuse și atrage-i atenția care sunt consecințele încălcării acestora. Fii atent să oferi și libertate în același timp.
  • Fii înțelegător cu copilul tău. Încurajează-l atunci când are nevoie, adoptă o atitudine deschisă.
  • Organizează-ți programul în așa fel încât să petreci timp de calitate cu copilul tău. Planificați-vă activități împreună.
  • Fii alături de el și ajută-l să ia singur decizii atunci când situația îi permite acest lucru. Acordă-i sprijin, îndrumă-l dar lasă-i libertatea de a decide.
  • Fii alături de el atât atunci când are succes cât și în situații de eșec. Este important pentru el să simtă că îi acorzi toată dragostea ta în fiecare din aceste situații.

(mai mult…)

Ceas cu GPS pentru copii – KidGPS
Ceas cu GPS pentru copii – KidGPS

În ziua de azi securitatea copilului nostru a devenit o problemă din ce în ce mai serioasă. Chiar și la noi cazurile de dispariții sau răpiri s-au înmulțit în utlimii ani, așa că părinții au din ce în ce mai multe motive să-și facă griji când micuțul lor este singur afară la joacă sau în drum spre școală. O soluție foarte deșteaptă pentru a scăpa cât de cât de aceste griji este ceasul cu gps pentru copii. Acesta este in principiu un ceas smartwatch în care se introduce un sim, chiar și pre pay, care îți arata ora și data dar care și transmite locația spre telefonul părinților astfel că acestia din urmă pot vizualiza poziția copilului oricând, direct pe telefonul mobil personal.

(mai mult…)

Ce însemnă să fii un părinte de suflet?

 
Asociatia Alfa Grup in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez deruleaza in perioada iulie 2015-aprilie 2016 proiectul Familii de Suflet. Proiectul isi propune sa dezvolte o retea prin care sa imbunatateasca masurile de combatere a discriminrii grupurilor de copii vulnerabili la excluziune sociala si economica (beneficiarii sunt 100 de copii institutionalizati din judetul Cluj si copii de etnie roma din Comuna Dragu judetul Salaj).

(mai mult…)

TEATRUL –adevărata scenă cheie
TEATRUL –adevărata scenă cheie


Philip Pullman, scriitor

– a obținut pentru activitatea sa ca scriitor pentru copii: Carnegie Medal Award, în 1996; Guardian Children’s Fiction Award şi British Book Award; Whitebread Book of the Year, 2001, premiu acordat prima dată unei cărţi pentru copii, pentru ultimul volum al trilogiei; Reading Award şi International Reading Association Children’s Book Award în 1998; Premiul Autorul Anului în 2002 la Premiile Nibbies; Eleanor Farjeon Award în 2002.

”Copiii au nevoie să meargă la teatru la fel de mult cum au nevoie să alerge in aer curat. Au nevoie să asculte muzica adevărată interpretată de instrumentiști adevărați la instrumente adevărate la fel de mult cum au nevoie să mănânce si să bea. Au nevoie să citească si să asculte povesti potrivite cu vârstă lor la fel de mult cum au nevoie să fie iubiți si îngrijiți.

(mai mult…)

Succesul si stima de sine

succes

Cu toții ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri. Ne dorim ca ei să aibă o viață liniștită, placută, să aibă succese si realizări majore. Ne dorim  să iși atingă cele mai îndrăznețe vise și mai mult decât atat, ne dorim ca,  alături de noi, școala să îi pregătească pentru aceasta. Studiile psihologice realizate în ultimii ani, au demonstrat tot mai mult că abilitățile intelectuale ale unei persoane contribuie semnificativ la performanțele acesteia , însa  nu sunt suficiente pentru a garanta succesul în viață. (mai mult…)

Visează. Acționează. Bucură-te de viață
Visează. Acționează. Bucură-te de viață

La mulți ani, oameni dragi!

Vă dorim să aveți parte de un an spectaculos! Pentru noi, echipa Un părinte mai bun, anul 2015 a fost anul transformării. Anul 2014 a fost anul împlinirii……Suntem curioși 2016 ce ne-a pregătit:D.

Am numit anul 2015 anul transformării, fiind perioada în care am încercat cele mai variate experiențe și proiecte, inițiative și dorinte, colaborări și realizări . Suntem adepții progresului și credem cu tărie că prin nou ne dezvoltăm, creștem și ne bucurăm de viață. (mai mult…)