Ce însemnă să fii un părinte de suflet?

 
Asociatia Alfa Grup in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez deruleaza in perioada iulie 2015-aprilie 2016 proiectul Familii de Suflet. Proiectul isi propune sa dezvolte o retea prin care sa imbunatateasca masurile de combatere a discriminrii grupurilor de copii vulnerabili la excluziune sociala si economica (beneficiarii sunt 100 de copii institutionalizati din judetul Cluj si copii de etnie roma din Comuna Dragu judetul Salaj).

 

Ce însemnă să fii un părinte de suflet?

Sa fii adult, indiferent daca esti casatorit sau nu, si sa te implici pe termen lung in viata unui copil abandonat, fara parinti sau cu parinti de cazuti din drepturi.

CUM?

  • Fiindu-i mereu aproape sub o forma sau alta: petrecand timp cu el, intalnindu-te in mod constant in oras sau primindu-l in familia ta pentru o ora sau o zi, povestind cu el, motivandu-l si sprijinindu-l in ceea ce face, sustinand financiar o activitate in care sa fie implicat (canto, pian, chitara, sport, meditatii etc) sau raspunzand altor nevoi ale sale care se pot revela pe parcurs.
  • Sa te implici in activitati de grup (constant si pe termen lung): fotbal, hand made, pictura, teatru etc.
  • Sa fii adult, indiferent daca esti casatorit sau nu, si sa te implici pe termen lung in viata unui copil de etnie roma dintr-o comunitate saraca (comuna Dragu, jud. Salaj)
  • Sprijinindu-l material cu mancare, haine, jucarii, incaltaminte sau servicii medicale etc.
  • Participand la activitati de grup, incurajandu-I, invatandu-l sa deprinda abilitati necesare unei dezvoltari normale in orice domeniu util vietii: educatie, sanatate, conduita, cultura, morala, invatarea unei meserii etc.

Cine sunt copiii care au nevoie de un parinte de suflet?

Fiecare copil este unic si are propriile lui reactii la interactiunea cu viata: ganduri, emotii, sperante, dorinte, astepari… Intr-o interactiune sanatoasa cu adultul, copilul este ajutat sa isi descopere propriile resurse pe care sa le valorifice pentru a creste armonios si a se implini ca OM.

Copiii care ne-au inspirat si carora li se adreseaza (in aceasta etapa) proiectul „Familii de suflet“ sunt pe de o parte copiii institutionalizati de pe raza judetului Cluj si pe de alta parte copiii de etnie roma din comuna Dragu, judetul Salaj. Fiecare copil are un reprezentant legal indiferent de situatia in care se afla, iar acesta raspunde de siguranta copilului.

  1. Copiii institutionalizati (din centrele de plasamentsi/saucasele de tip familial):

Sunt fete si baieti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani, ,care au ajuns in institutiile de ocrotire ale statului fie pentru ca parintiilor sunt decedati, fie pentru ca au fost abandonati de catre parinti, ori au fost separati de acestia datorita neglijentei si/sau abuzurilor.

  1. Copiii care apartin unei comunitati foarte sarace de romi din comuna Dragu, judetul Salaj:

Sunt fete si baieti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani, care locuiesc impreuna cu familia, dar ale caror nevoi materiale atat de necesare unei dezvoltari armonioase, nu pot fi acoperite de catre parinti.

Alte informatii despre proiect puteti gasi pe site-ul proiectului: http://familiidesuflet.ro/

Leave a comment