Ce să faci să-l ajuți pe copil să-i placă să citească

Băiatul meu are aproape patru ani iar acești ani au fost cei mai frumoși din viață mea dar și cei mai solicitanți. Am făcut greșeli, am învățat din ele, am explorat diferite idei, unele au funcționat iar altele nu.
În această perioadă, când micuții noștri sunt înconjurați de televizoare, tablete, calculatoare și jocuri pe calculator, mobile, nouă părinților ne este foarte greu să-i facem pe copii să iubească lectură. Nu este un lucru ușor dar nici imposibil. Pentru început, cărțile cu ilustrații sunt mai potrivite deoarece imaginile sugestive sunt mult mai bine înțelese și îi determină să le deschidă fără să fie îndemnați de cineva. Aveți grijă ca micuțul să aibă cât mai multe cărți atractive, cu desene colorate. Dacă sunt pasionați de dinozauri (cum este și cazul nostru) sau anatomia corpului, atunci asta trebuie să citească pentru a-și hrăni curiozitățile. Este treaba noastră să găsim cărți care să-l determine pe copil să citească iar pentru această trebuie să aflăm ce îl interesează cu adevărat pentru ai putea oferi cărțile care îl pasionează.

Citiți-le copiilor înainte de culcare! Creați un ritual, iar el va aștepta să vina “ora povestilor” așa cum vine oră mesei. Poveștile satisfac curiozitatea copiilor și se simț în siguranță, iar peste ani de zile, poveștile citite vor rămâne tezaurul de amintiri. Lectura trebuie să fie o modalitate plăcută de a petrece timpul împreună cu copilul dumneavoastră.
Citiți-le copiilor cu voce tare cât mai des, chiar și după ce aceștia au învățat să citească!
citit2Faceți-i copilului cadou cărți și încurajați-l să țină în mână cartea, să o răsfoiască și să se joace cu ea. Lăsați-l pe copil să-și aleagă singur cărțile pe care să le citească. Cărțile ar trebui lăsate într-un loc unde I-ar sări în ochi celui mic. Puteți crea un ”colt de lectură” într-o cameră ca o mică bibliotecă. Sau de ce nu, puteți împrăștia cărți peste tot în casă iar copilul le va deschide chiar și doar din pură curiozitate.
Niciodată nu este prea târziu pentru un copil să învețe să îndrăgească lectură.Învățându-i să citească,să asculte povești, îi învățați să iubească.

-articol scris de Oana Pintea

Mulțumim mult, Oana, pentru sfaturile tale bune. Ești o mămică extraordinară!