Copii încrezători și fericiți

13924920_955522814571142_8006508445937413091_nÎncrederea în sine se bazează mai mult pe ceea ce faci și mai puțin pe vorbe, deși încurajările prind întotdeauna bine și este nevoie să ne susținem copiii în momentele lor de îndoială și de eșec. Încrederea în sine începe de la lucruri simple și de timpuriu în viață: copilul este încurajat și, desigur, ajutat ca să învețe cum să meargă, să vorbească, să se hrănească, să se joace, să se spele, să se îmbrace/dezbrace, să se încalțe/descalțe singur etc. Pe măsură ce va face tot mai des astfel de lucruri, copilul va învăța și se va descurca din ce în ce mai bine îndeplinind aceste acțiuni cu tot mai multă siguranță și pricepere, simțindu-se bucuros pentru că poate și singur!

 

Dimpotrivă, un copil cocoloșit, tratat ca o păpușă de cârpe, care aproape că asista complet pasiv la toate aceste lucruri care i se întâmplă (adeseori vedem că, deși are 4 sau 5 ani, copilul nu depune nici măcar un minim efort de a impinge piciorușul în ghetuță sau că stă cu mâinile complet relaxate și mama sau tata i le rotește pentru a intra în mâneca hainei!) se simte din ce în ce mai dependent de adult și tot mai incapabil să se descurce fără aceștia. În plus, putem constata că rămâne neîndemânatic, nesigur și, adesea, va fi nemulțumit, frustrat, temător, îngrijorat.

Părinții hiperprotectivi cresc copii care se vor simți foarte iubiți și îngrijiți, dar nesiguri, evitanți, ezitanți, dependenți, incapabili să ia decizii și să își assume responsabilități. Crescând, toată această atenție și îngrijire pe care o primesc de la părinți încă din fragedă pruncie se transforma într-un micro-management din ce în ce mai greu de suportat, într-o perpetuă intruziune a părintelui în viața copilului puber, adolescent și, mai târziu, adult. Părintele se transform treptat într-un guardian ce îngrădește libertatea fiului sau fiicei sale de a lua decizii, de a avea propriile alegeri, de a fi stăpânul propriei sale ființe. Așteptările părinților hiperprotectivi de la copiiilor vor fi mereu ca aceștia să facă întocmai așa cum decid părinții pentru că ei știu întotdeauna cel mai bine.

La polul opus sunt părinții care au așteptări mult prea mari de la copiii lor și sunt veșnic nemulțumiți de aceștia orice ar face. Acești părinți cârcotași găsesc mereu ceva de criticat la copil și au convingerea că arătându-le tot timpul unde au greșit sau ce puteau face mai bine, copiii vor fi motivați să învețe și să se descurce din ce în ce mai bine. În realitate însă, copiii devin din ce în ce mai nesiguri pe ei și mai temători, simțindu-se inadecvați, incompetenți și ineficienți. Părinții critici și negativiști, părinții care își compară nefavorabil copii cu alții, părinții care apelează la ironie și sarcasm, la etichetare și la mesaje emoționale, părinții care pedepsesc aspru și excesiv, dominatori, lipsiți de înțelegere și empatie – toți acești părinți cresc copii care nutresc despre ei înșiși convingeri greșite, copii care se evaluează mereu nefavorabil, care se tem să facă ceva, să încerce ceva ca nu cumva să greșească și să își mânieze părinții, să își atragă critici și pedepse.

Cum să facem să creștem copii încrezători în ei înșiși?

Cum să facem să creștem copii fericiți și responsabili, eliberați de frici și de îndoieli?

Vino să discutăm despre toate aceste lucruri și despre multe alte aspecte care te frământă, despre ceea ce ai mai vrea să știi în legătură cu copiii tăi. Te așteptăm la conferința noastră “Cum ne ajutăm  copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți”. Vom fi marți, 20 martie, la Iași, și miercuri, 21 martie, la Bacău. Activitatea va fi sustina de Irina Petreapsihopedagog și psihoterapeut, cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu părinții.

Mai multe detalii despre conferința de la Iași găsiți AICI.

Mai multe detalii despre conferința de la Bacău gasiți AICI.

Pe Irina o găsiți pe www.irinapetrea.ro 

28500320_1837706766262917_1802331804_o

28504734_1837709316262662_1667571382_o

Vă așteptăm să va alăturați nouă pentru a descoperi împreună viziunea unui parentaj care reușește să păstreze atât plenitudinea voastră cât și pe cea a copilului dvs!