Magia recunoștinței

14518842_10209214877144479_1190270135_n

Cel mai simplu este să fim noi înșine recunoscători pentru lucrurile care ne bucură și pentru care suntem recunoscători, să le mulțumim celorlalți membri ai familiei pentru ceea ce fac pentru noi și, în general, să ne exprimăm cât mai des recunoștința de față cu copilul. Chiar dacă cel mic este obraznic sau supărăcios, nu trebuie să confunzi comportamentul lui cu lipsa de maniere. Este o etapă firească a dezvoltării sale. Pe de altă parte, nu uita să îl feliciți și să îl lauzi ori de câte ori micuțul se dovedește a fi bine crescut.


La vârsta de patru ani, copilul doreşte să ştie mai mult, pune numeroase întrebări, experimentează, este curios şi „pune mâna” pe tot ce-i iese în cale, pe tot ce vede. Joaca este cel mai simplu mod de a înțelege de ce unele lucruri trebuie făcute într-un anume fel, deoarece copilul care se joacă îşi dezvoltă percepţiile, inteligenţa, tendinţa de a-şi exprima instinctele sale sociale. Inventează jocuri în care el să fie actorul principal. Nouă ne place cel mai mult să ne jucăm de-a „magazinul”, unde el să fie vânzătorul iar eu cumpărătorul. Astfel, el va învăța cum să își trateze clienții, cum să îi servească sau, pur și simplu, cum să poarte o conversație politicoasă. Copilul se va distra, iar cu fiecare rol jucat, el va deveni tot mai conștient de modul în care acțiunile și cuvintele sale afectează oamenii din jurul său și sentimentele acestora. Să ne gândim la situații comune din viața de zi cu zi și să ne imaginăm jocuri după ele, astfel încât cel mic să învețe cum să se comporte în astfel de situații. Să ne jucăm împreună de-a mersul în vizită (gazda și musafirul), de-a călcatul pe picioare în autobuz („mă scuzați!”) și tot așa. Fără imaginaţie este imposibilă acumularea acelor cunoştinţe care duc la formarea personalităţii în ansamblu a copilului.

14459009_10209214877424486_1444977571_nO problemă cu care se confruntă părinții din ziua de azi este aceea de a le cumpăra toate jucăriile pe care copilul le cere. Poate că ai bani să poți satisface orice dorință a copilului tău și poate îți spui „de asta muncesc, să îl fac pe el fericit” sau „dacă eu nu am avut când eram mic, el de ce să nu aibă”. Jucăria îi aduce o bucurie de moment, însă, prin faptul că îi cumperi tot ce vrea el, în timp nu va mai ști să le aprecieze. Ajută-l să își strângă banii pentru a-și cumpăra singur jucăria pe care și-o dorește, astfel el va găsi un scop pentru banii pe care îi primește și va avea satisfacția de a fi reușit singur. De asemenea, învață-l să nu judece un cadou după valoarea sa materială. Poate de ziua lui de naștere cineva îi va oferi o bluză cadou, iar acesta va fi nemulțumit pentru că nu a primit o jucărie în schimb. Spune-i că este norocos pentru faptul că are prieteni adevărați alături, iar acei prieteni i-au făcut din dragoste acel cadou.

Mi se pare un lucru minunat că se abordează problema jucăriilor în educația copiilor. Mulți copii devin posesivi și mofturoși, iar părinții nu-și dau seama unde este sursa problemei. Eu am crescut fără prea multe jucării și nu le-am găsit niciodată sensul în activitățile mele din copilărie. N-am mers la grădiniță decât câteva luni, părinții m-au dat direct la școală când am împlinit 6 ani. Grădinița mea au fost copiii din fața blocului cu care mă jucam „ascunselea”, „rațele și vânătorii” și multe alte jocuri cunoscute. Mă duceam la țară la bunici, alergam, mai duceam câte o vacă la păscut, mai râdeam de un cocoș moțat.

Dragi părinți, ajutați-vă copiii să trăiască o copilărie autentică! Nu e ușor, trebuie să alocați timp și energie, dar rezultatele nu vor întârzia să apară.

„Cu copiii poţi să faci orice, atâta timp cât te joci cu ei.” OTTO EDUARD LEOPOLD von BISMARK

Articol scris de Oana Pintea (mămica unui băiețel simpatic foc)

One Comment

  1. Stefania
    Vai cat de frumos spus ! Sunt total de acord cu tine felicitari ! Multi parinti ar trebui sa tina cont de aceste sfaturi .Vad din ce in ce mai multi copii care se tarasc /trantesc in magazine pentru diverse jucarii si tot atat de multi parinti care de rusine pentru aceste gesturi ale copilului le cumpara acea jucarie fara sa constientizeze ca defapt ei sunt cei care gresesc .
    octombrie 2, 2016 at 7:28 pm

Leave a comment