Sindromul ”CEL MAI”

NU SPUNEȚI UNUI COPIL ”EȘTI CEL MAI BUN”, ”CEL MAI FRUMOS”, ”CEL MAI TALENTAT”- e destul să-i spuneți ”ești bun”, ”ești frumos”, ”ești talentat”.

Sunt mai multe motive pentru care ”cel mai” este un adaos nefericit. Mai întâi, pentru că este o minciună, nici dvs., nici eu, nici nimeni altcineva nu știe unde se află acum cel mai bun, cel mai frumos și cel mai talentat copil, căci fiecare suntem buni, frumoși și talentați, în măsura în care lumea are nevoie de astea; apoi, pentru că drăcușorul ”Cel Mai” va crea în mintea copilului o permanentă stare de comparație și competiție cu restul copiilor și chiar al adulților. Copilul nu va mai fi capabil să să aprecieze just calitățile altor copii, căci orice calitate și îndemânare văzută la altul va fi din start sub nivelul său, el fiind pornit să-i desființeze pe toți cei buni, frumoși, talentați pentru a-și salva condiția de ”cel mai”, pe când starea normală a oamenilor buni, frumoși și talentați e să se bucure unii de alții lucrând împreună pentru ceilalți. Avem de acum prima generație de tineri ”cel mai”, cei care se desființează reciproc pentru un loc mai bun în compania unde lucrează.

Dacă vreți totuși să-i spuneți copilului că este ”cel mai” în ceva, îi puteți spune fără regrete că e CEL MAI IUBIT. Acest ”cel mai” e singurul care nu absolutizează o calitate a celui iubit, ci evocă dragostea celui care iubește. E frumos să fii cel mai iubit și să crești cu conștiința că a fi iubit și a iubi este o stare de fericire, mai mare decât aceea de a fi cel mai frumos, cel mai talentat. Chiar și Hristos l-a numit pe Ioan cel mai iubit dintre ucenici. Înseamnă oare asta că Dumnezeu împarte dragostea Sa nemărginită cu măsuri diferite? Nu. Pur și simplu în Ioan încăpea mai multă dragoste.

 

Savatie Bastovoi, ”Antiparenting”