Supereroul din viața mea

            Supereroul din viața mea

IMG_9462Supereroii par să pună stăpânire peste viețile mamelor de băieți, la fel cum prințesele o fac pentru mamele de fete. Mă culc cu supereroii în gând și mă trezesc tot cu ei. A fi mamă de băiat vine la pachet cu joaca cu luptele, fotbalul, căci asta le place băieților foarte tare. Indiferent dacă am copilărit la țară sau la oraș, dacă am fost încadrați la „Generația cu cheia la gât” sau „Mac Donald’s”, cu toții am avut supereroi în viața noastră.
Supereroii sunt prezenți peste tot și de fiecare dată sunt învingători. Aceștia sunt mai curajoși și mai inteligenți față de restul personajelor, au puteri supranaturale, cunosc tehnici diferite de luptă, depășesc situații dificile, sunt respectați și admirați de cei din jur. Pentru un copil care descoperă lumea și are puțin control asupra a ceea ce se întamplă în jurul lui, această ipostază de învingător este extrem de atrăgătoare. Dacă te uiți la desene animate împreună cu băiatul tău, personajele principale sunt eroi care înving răul, în basme sau povești, prințesele sunt salvate de prinți, iar în jocurile lor, băieții preferă să lupte în diverse feluri pentru a câștiga un premiu sau o formă de “supremație”.
Așadar, deși fascinația copilului pentru supereroi începe de la puterile supranaturale ale acestora, îl poți ajuta și învăța pe copilul tău să devină și el un supererou în viața de zi cu zi, să descopere în el însuși acele “puteri” care îl vor ajuta, la un moment dat să fie el însuși un erou: curajul, empatia, generozitatea, gândirea critică și independența. Nu uita că un copil care face ceea ce iubește nu poate decât să reușească! Spune-i mereu că el este puternic, să aibă încredere în el deoarece în el sunt toate resursele pentru a reuși. De asemenea, cele mai multe desene animate prezintă eroi cu un comportament care, deși este pus în slujba binelui, este plin de violență. Caută povești sau desene animate ale căror eroi nu sunt neapărat ființe cu calități extraordinare, ci persoane obișnuite, care, puse în situații dificile reușesc să le depășească prin propriile forțe. Îl vei învăța astfel pe copil că fiecare dintre noi putem fi un erou în anumite situații.


Când băiețelul meu Alexandru (5 ani) mi-a dat replica pe care, sincer, abia așteptam să o aud “Sunt mare, mă descurc!” sau “Pot și singur”, brusc după bucurie și mândrie, am simțit un mic regret, și atunci am realizat, că băiețelul meu nu mai depinde în totalitate de mine. Pentru că “mare” înseamnă tot mai independent și de unul singur. Uneori îl urmăresc de la distanță și mă bucur să observ că este exact cum mi-am dorit eu să fie, blând și dornic să fie alături de alți copii, de a se juca împreună cu ei, de a le arăta jucăriile lui. A învățat treptat să împartă, să ofere și altor copii lucrurile lui și să îi protejeze pe cei mai mici.

Mă bucur să văd că este un copil care încearcă să se apropie de alți copii. Mă simt tare norocoasă că el este parte din universul meu, că am șansa să îi descopăr sufletul bun, că simpla lui prezență în viața mea mă face să-mi doresc să fiu un om mai bun. Voi încerca să îl învăț în fiecare zi să înfrunte viața cu curaj, să fie puternic în fața greutăților, dar blând cu cei din jurul lui, să știe să-i înfrunte pe ce-i care îl supără, dar să îi prețuiască pe cei care îi sunt alături. Să își poată exprima deschis nemulțumirile, dar mai ales să învețe să își exprime frumos iubirea. Copilul meu va fi un adult fericit, bun la suflet și demn. Cel puțin asta îmi doresc pentru el și pentru asta încerc ca eu să-i fiu un exemplu. Împreună încercăm să fim OAMENI într-o realitate în care fiecare om este special fix așa cum este el.

Așa că, deveniți proprii voștri Supereroi! Mai creativi, bucurându-vă de fiecare clipă petrecută mai altfel decât o făceați până acum, cu zâmbetul pe buze, pentru ca Supereroul din voi să inspire și să scoată Supereroul și din alți oameni, căci despre asta este viața: despre cum suntem mai buni, despre cum „ieșim din bulă”, despre cum facem lucruri frumoase și mari cu pasiune, contribuind, crescând frumos, evoluând împreună.
Împreună. Învățăm. Știm. Greșim. Avem voie. Continuăm. Mereu. Cu iubire. Cu credință. Necondiționat!

Articol scris de Oana Pintea (supermamica lui Alex)

Leave a comment